1'e 2 yanılgısı
Posted: 29 Mart 2010 Pazartesi by Hakan in Etiketler: Pilav, Pirinç, Pirinç pilavı, yemek tarifiMerhaba sevgili pirinç pilavı severler.
Sofralarımızın olmazsa olmazlarından biri olan pirinç pilavını bilmeyeniniz yoktur. Gelgelelim bu pirinç nimetini pilav haline getirmek her babayiğidin harcı değil. Nesi var bunu yapmanın deyip de eline yüzüne bulaştıran milyonlarca insan tanıyorum.
Hatırı sayılır sayıda pirinç pilavını mundar etmiş biri olarak tespit ettiğim bazı püf noktaları sizlerle paylaşarak binlerce kilo pirincin ziyan olmasını engelleyerek ülke ekonomisine büyük katkı yapmayı planlıyorum.
Öncelikle pilavımızı kaç kişilik yapacağımıza karar vermeliyiz. 2 bardak pirinç 4 kişiye yetmekte. Ancak öğrenciyseniz ve yiyecek başka bişey yoksa bu rakamı 3 yapabilirsiniz. Daha fazla olmasın ve pirincin su çekip büyüyeceğini unutmayın. Farz-i misal 2 bardak pirincimizi ayırdık. Bunu öncelikle büyükçene bir kapta tekrar tekrar yıkıyoruz. Artık pirincimizden gelen beyazlık yeterince azalınca sızması için bir kenera bırakıyoruz. Süzgeciniz yoksa pirinci kabın bir kenarına yığın ve kabın pirinci yığdığınız tarafını bir tahta veya kaşık yardımıyla yükselterek suyun alçak ve boş tarafa sızmasını sağlayabilirsiniz.
Sonraki adım olarak tenceremize -ki bu tencere muhakkak yayvan olmalı- bütün tabanı kaplayacak kadar sıvı yağ/margarin/tere yağı koyuyoruz. Bunların biri veya bir kaçının karışımı olabilir. Koyacağımız yağ tabanı kaplasın diye fazla fazla da dökmeyin. Ucu ucuna yetsin kafii. Yağın yeterince kızıp kızmadığını içine bir iki tane pirinç atıp pirince verdiği tepkiyle anlayabilirsiniz. Eğer pirinci atınca yer yerinden oynuyorsa maça başlamanın vakti gelmiş demektir. Bu anda iyice sızdığınından emin olduğumuz pirinci tencereye boşaltıyoruz. Bunu olabildiğince hızlı yapın ve döktüğünüz pirinci tabana yayın. Böylelikle kızgın yağın sağa sola atlayarak çoşmasını engellemiş olacaksınız. Tercihen tahta bir kaşıkla pirinci karıştırın. Burada pirinci artık tane tane olana kadar kavurmanız gerekir. Kimisi kokusuna bak, dakika tut der ama siz işe biraz yorum katın. Aman ha garanti olsun diye dakikalarca kavurmayın.
Bir sonraki ve en önemli adım olan su ekleme kısmı ise bu dakikada devreye giriyor. 1'e 2, 3'e 5, 4-4-2, 6+2, falan hepsi hikaye. Ben nice pilavları mundar ettim bu oranları denk getireyim derken. Birincisi pirincinizi iyi tanıyacaksınız. Mümkünse hep aynı marka pirinç kullanın. Ucuz olsun, pahalı olsun ama aynı pirinç olsun. Çünkü her pirincin suyu çekme miktarı farklıdır. Kimisi az çeker kimisi çok çeker. Siz ilk olarak 2 bardak pirince 3,5 bardak su ekleyin. Eğer finalde lapa olursa sonrakinde biraz daha az koyarsınız veya daha fazla. Suyu koyduktan sonra tuzunu atın. Önce 2 çay kaşığı tuz atıp karıştırın. Takibinde kışığınıza suyundan birazcık alıp tadına bakın. Az geldi gibiyse biraz daha ekleyin. Yeter ki çok kaçmasın tuzu. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın ve ateşin altını kısın. Takriben 10 dakika sonra gelip bi bakın. Eğer pirinç suyunu çekmemişse bir müddet daha pişmesine izin verin. Artık suyunu çektiği kanaatine vardıysanız kaşıkla pilavın altını üstünü getirin ve birazının tadına bakın.Pirinç suyunu çektiyse ve lapa olduysa geçmiş olsun o pilav öyle yenecek. Eğer pirinç sunuyunu çekmiş ve halen daha sertse üzerine yarım bardak daha su ekleyin ve bir kaç dakika daha pişirin. Tamam oldu gibiyse ateşi kapatın ve 10 dakika kadar pilavı dinlendirin.
Afiyet olsun.
Not:
-Pilav şehriyeli olsun istiyorsanız, pirinci kavurmadan önce şehriyeyi kavurun ve pirinci şehriyeler kavrulduktan sonra ekleyin.
-Pirinç kavurduktan sonra su ile birlikte patates, et, bezelye, havuç gibisinden şeyler atarsanız pilavınız bir ana yemek gibi lezzetli ve doyurucu olur.
Pirinci tanıma çok önemli gerçekten bravo kardeşim :)