Allah'ı Tanıyalım 1

Posted: 22 Şubat 2010 Pazartesi by Skandrant in Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,
1

Miladdan sonra 600'de Arablarda çoktanrıcı algı vardı. Bu tanrıların Mekke'de en gözde olanları üç kızkardeşti:


Al Lãt: İlãhe demektir. Heredotus'un naklettiğine göre (ME V'nci asırda) Aphrodite'ye Asuriler Mylitta, Arablar Alilat ve Farisiler Mitra derlerdi . MS I'nci asırda Nebatîler Hubal'in annesi, Menãt'ın kayınvalidesi saydıkları Al Lãt'ı Yunanîlerin Athena ve Tyche'si ile Romalıların Minerva'sına denk tutuyorlardı ve çok-dilli kitabeler de Yunanca Ulu İlãhe diye anılıyordu.

Al Uzza: En Güçlü demektir. Nebâtîlerde Yunânîlerin Aphrodite'si ve Romalıların Venus'una denk tutuluyordu.

Menãt: Nebâtîlerde Hubal'in karısı ve kader tanrıçası Manawatu idi. Yunanîlerin Nemesis'ine denk tutulurdu.

Bu üç kızkardeş MS 600'lerin Mekke'sinin en önemli dinî figürleri idiler. Arab esâtirinde bu ilaheler milâdî yılların başında Petra'da yaşayan Nebâtîlerin dininde de bu kadar güçlü konumdaydılar ve bunlara Dûşerâ (Dağın Beyi) adında bir erkek tanrı eşlik etmekteydi. Bir kitâbede Dûşerâ ve Manawatu'nun yanısıra bir HBL adı anılır. Bu sonradan Hicaz'a getirilen Hubal'dir. Rivâyetler Hubal'i Mekke'ye dışardan getirilen bir tanrı olarak nakleder.

Hâmiş: Phriglerin Matar Kubeleya'sına Yunanîlerde Meter Oreia Dağın Annesi deniyordu. MS. 600'lerin Arablarının erkek tanrısı Hubal aslında MÖ. 600'lerin Anadolu'sunun Kubel'i olabilir.

1 Yorum:

  1. Ali Osman says:

    çok güzel bilgi bunları arıyordum devamını bekliyorum lütfen.!!

Powered By Blogger