Nicola Tesla vs Thomas Alva Edison

Posted: 27 Mart 2010 Cumartesi by Hakan in Etiketler: ,
1

Merhaba sevgili biografi severler.

Dünya üzerinde bazı icatlar vardır ki rutin yaşamın seyrini derinden etkilemiştir. Ateşin icadından tutun da elektriğin icadına takibinde yarı iletkenler ve internete kadar uzanan müthiş seri kuşkusuz insanoğlunun var oluşundan bu yana gelen devrim niteliğindeki icadlardan sadece bir kaçı.

Gelmiş geçmiş en büyük mucit kimdir tam olarak bilinmez ama herkes "bence" diye başlayan cümlelerle birilerini ortaya atabilir.Benim bencem kıymetli dostum Nicola Tesla.



Özel ilgisi olmayan çoğu kişi günümüzde kullandığımız elektriğin icadını Edison diye bilir. Halbuki alternatif akımın yani şebeke elektriğinin mucidi Nicola Tesla'dır. Sadece Alternatif akımın değil. 700 ü aşkın patentin sahibidir N.Tesla. Bu böyle biline.


Kim ki bu Tesla diye azcık araştırıp bulunabilecek bir kaç bilgiyi sizin yerinize harmanlayıp paylaşıyorum.


10 Temmuz (yengeç burcuymuş bak.) 1856 da Hırvatista'nın bilmem ne köyünde doğan Tesla aslında Sırp asıllıdır. Babası papaz olan Tesla biz okuduk da ne oldu diyerekten babası gibi papaz olmaya zorlanmıştır. Babasıyla birbirini pek sevmeyen Tesla ben okuyacam bubaa diyerek garip ve çilekeş anasının desteğiyle memleketin ucra köşelerinde eğitim alıp hem elektrik hem de makine mühendisi olup çıkmıştır. Bu sırada Edison Doğru akımı buldum lan diyerek millete havasını atmaya çoktan başlamıştır bile. Mühendis olmasına rağmen o devirde geçimini eften püften işlerle idame ettiren Tesla beraber çukur kazarak para kazandığı partnerinin başını öğle aralarında yok elektrik böyle yok şöyle diyerek yediği için ustası tarafından yeter ulan git başımdan nedir senden çektiğim gibisinden tepkiyle karşılaşmıştır. Gaza gelen Tesla A.K Brown adlı şirketin kapısına dayanmış ve kankiler öyle bişey buldum ki doğru akımı ikiye katlar üzerine de iki pantolon diker demiş, adamların kanına girmiştir. Kurdukları bir laburatuvar da günümüz 3 fazlı motorlarların keşfini yapmıştır. Tabi bu durumdan kıllanan Edison gel kardeşim nedir başımıza icad çıkarıyorsun diyerek Teslayı almıştır karşısına. Tabii o zamana kadar heryerde kullanılan doğru akım sayesinde paraya para demiyen, hep en güzel kızlarla çıkan Edison bir yerde Tesla'nın ayağını kaydırmak için binbir alavera dalevera yapsa da başarılı olamamıştır. Icadın patentinin alınmasına engel olamayan Edison, Tesla'nın Newyork'ta düzenlenen IEEE toplantısında alternatif akımın tanıtımını yapmasıyla resmen elektrik dünyasının yeni kralı ilan edilmesine de engel olmamıştır. Buluşuyla ortalığın tozunu arttıran Tesla haliyle peşine dünyanın en büyük firmalarının takılmasını sağlamıştır. Ancak parada gözü olmayan Tesla bu firmalara pek yüz vermese de arkadaş açlıktan ölmeye de gerek yok diyerek Westinghouse ile anlaşmıştır. Arkasınaki maddi güç sayesinde günümüzdeki alternatif akımının ortaya çıkmasını sağlayan Tesla'nın Alternatif akımı icadı aslında diğer icadlarının yanında küçük bile kalabilir. Öyleki gerçekleştirdiği iddaa edilen bazı deneyler eğer bir dedikodudan ibaret değilse Amerikan arşivlerinde dünyanın en önemli icadlarının formulleri saklanıyor olma olasılığını düşünmemiz gerekir. Nicola Tesla'nın Amerikan donanmasına ait bir gemiyi 600km uzağa ışınladığı, kibrit kutusu büyüklüğündeki bir aletle depremler gerçekleştirebildiği söylenmekte. Bütün bu soru işaretlerinin yanında Tesle günümüzde kullandığımız florasan lambanın, mikro dalga fırının, radarın ve elektron mikroskobunun mucididir.

Nitekim eyi adamdı Tesla.


1 Yorum:

  1. Ali Osman says:

    evet nicola teslayı bir zamanlar bende incelemiştim kimilerine göre dünyanın gelmiş geçmiş en zeki adamı diye yorumlar görmüştüm ayrıyeten bi yandan da edison un onun işlerini baltalamaya çalışmasıyla uğraştığını duymuştum..!!

Powered By Blogger